حمیدرضا کامیاب فر

حمیدرضا کامیاب فر

عنوان پایان‌نامه

ارزیابی کاربر مدل های ساختیاری مرتون، گسکه، تکنیک یادگیری ماسین چنگل تصادفی و درخت تقویت گردایان در پیش بینی



    دانشجو حمیدرضا کامیاب فر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ، به راهنمایی مصطفی سرگلزایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی کاربر مدل های ساختیاری مرتون، گسکه، تکنیک یادگیری ماسین چنگل تصادفی و درخت تقویت گردایان در پیش بینی" را دفاع نموده است.


    استاد راهنما
    مصطفی سرگلزایی
    استاد مشاور
    مسلم پیمانی فروشانی
    استاد داور
    میثم امیری
    رشته تحصیلی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    تاریخ دفاع
    ۳۰ بهمن ۱۴۰۱
    ساعت دفاع

    چکیده

    یکی از اهداف غایی علوم مالی، شناسایی و مدیریت انواع ریسک است. از جمله ریسک‌هایی که طیف وسیعی از افراد و نهادهای موجود در بازارهای مالی با آن رو به رو هستند، ریسک اعتباری است. ریسک اعتباری در پیوند با ناتوانی شرکت در ایفای تعهداتش است، این ناتوانی می‌تواند صرفا به صورت نشانه بوده یا تا به صورت نکول کامل شرکت و اعلام ورشکستگی و انحلال آن باشد. در این پژوهش تلاش شده است تا ریسک نکول شرکت‌ها، به عنوان یکی از اجزای اصلی ریسک اعتباری، اندازه‌گیری شود.

      در طول دهه‌های گذشته، مدل‌های زیادی برای سنجش ریسک نکول شرکت‌ها معرفی شده است، از جمله این مدل‌ها، مدل‌های ساختاری (مبتنی بر متغیر‌های ساختاری شرکت) و مدل‌های مبتنی بر تجزیه و تحلیل داده از طریق روش‌های یادگیری ماشین هستند. در این پژوهش از مدل مدل ساختاری، مدل مرتون (۱۹۷۴) و مدل گسکه (۱۹۷۷) و دو مدل مبتنی بر یادگیری ماشین، مدل مبتنی بر جنگل تصادفی و مدل مبتنی بر درخت تقویت شده گرادیان استفاده شده است.

    داده‌های مورد بررسی در این پژوهش اطلاعات کلیه شرکت‌های بازار سرمایه ایران در حدفاصل سال‌های ۱۳۹۵ الی ۱۴۰۰ بود و به دلیل نبود ورشکستگی واقعی در بازار سرمایه ایران، از مشمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت به عنوان بدیلی برای ورشکستگی استفاده شد، لازم به ذکر است که ماده مشمولیت ماده ۱۴۱، دلالت بر درماندگی مالی و عملیاتی شرکت دارد.

    مدل‌ها توسط منحنی ROC و عدد AUC بررسی شدند، هر چهار مدل سطح قابل قبولی از عملکرد را نشان دادند هرچند نتایج این پژوهش نتایج نشان دهنده برتری کلی مدل‌های مبتنی بر یادگیری ماشین بر مدل‌های ساختاری بودند.